Follow Philippe Legrain on Twitter Follow Philippe Legrain on YouTube Follow Philippe Legrain on Facebook Email me
By Philippe Legrain ADD COMMENTS

Bekymrar det att Sverigedemokraterna ligger kring tio procent i opinionsundersökningarna? Med tanke på valet till Europaparlamentet i maj nästa år borde det oroa ännu mer att det går så pass bra för obehagliga extremister på andra håll i Europa. Vänd blicken österut: Sannfinländarna ligger på 18 procent. Se åt väster: det populistiska Fremskrittspartiet fick 16 procent i valet nyligen i Norge, som står utanför EU, och sitter nu i regeringen. Se söderut: det invandrarfientliga Dansk Folkeparti drar 19 procent i opinionsundersökningarna.

Längre bort är läget ännu värre. UK Independence Party fick 23 procent av rösterna i årets brittiska lokalval. I det österrikiska valet nyligen fick det högerextrema Frihetspartiet 21 procent. Gert Wilders hatspridande PVV leder i opinionsmätningarna i Nederländerna. Marine Le Pens rasistiska Nationella fronten leder i Frankrike.

Det går också bra för extremister i många länder i Öst- och Centraleuropa, inte minst i Ungern. Obehagligast av dem alla är nynazisterna i Greklands Gyllene gryning, vars ledare har gripits i samband med diverse brott, däribland mord.

Även om dessa högerextremister skiljer sig sinsemellan (en del hatar homosexuella, andra ger sken av att försvara dem) så är de allmänt sett positiva till statlig styrning av ekonomin, socialkonservativa och med en kultur präglad av främlingsskräck–med andra ord djupt icke-liberala. Och det ser ut som om de kommer att bli ytterst framgångsrika i Europavalet nästa år. Det skulle ge dem en större plattform, ökade bidrag och ett större inflytande över all lagstiftning i EU– således också över Sveriges. Eftersom många inte bryr sig om att rösta i Europavalet, och de som gör det ofta proteströstar, kan extremhögern till och med visa sig bli den största enskilda partigruppen i nästa EU-parlament.

Medan de flesta av Europas extremister ligger långt ut på högerkanten finns några långt till vänster. I Grekland, till exempel, ligger Syriza, en koalition av radikala vänsteraktörer, jämsides i opinionsmätningarna med det styrande konservativa partiet. Andra, bland dem Beppe Grillos populistiska rörelse Fem stjärnor, som fick en fjärdedel av rösterna i årets val i Italien, är inte lätt att kategorisera. Det som alla dessa extremister har gemensamt är fientligheten mot EU. På så sätt kan parlamentet rentav komma att få en majoritet som är emot EU och som kan blockera allt som Europas ledare kan komma att besluta under de kommande fem åren. Bryssel skulle bli lika förlamat som Washington.

Denna våg av extremism har många orsaker. Finanskrisen har rivit sönder förtroendet för eliters förmåga och förstärkt känslan av att ekonomierna styrs till förmån för privilegierade insiders snarare än för hela samhället. De som förlorat på den ekonomiska omvälvningen har blivit mångdubbelt fler. Européerna ser alltmer pessimistiskt på sin framtid och är övertygade om att deras barn kommer att få ett sämre liv. Många skyller felaktigt sina umbäranden på främlingar, sådana som finns långt borta, som kineser, eller på invandrarna i grannhuset. Andra trivs helt enkelt inte med kulturell mångfald. Och de anklagar ”kultureliter” för att förråda ”folket” när dessa öppnar sina ekonomier och samhällen och överlåter makt till Bryssel.

Även om extremisterna har fel både vad gäller analys och lösningar är deras framgång ett symptom på djupare problem. Endast en av två européer är nöjd med hur demokratin fungerar i det egna landet, mindre än hälften med hur den fungerar på EU-nivå. Bara en av fyra litar på sin regering och en liknande andel litar på landets parlament. Den goda nyheten är att Sverige är det enda större europeiska land där en tydlig majoritet (60 procent) litar på regeringen (och 70 procent på riksdagen). Svenska politiker bör göra allt de kan för att det ska förbli på det viset.

Posted 29 Oct 2013 in Published articles

Leave a reply
*